Pre-residency workshop “Repensar el contenedor” II

Pre-residency workshop “Repensar el contenedor” II

During the workshop “Repensar el contenedor”, that took place at Centro Huarte between the 24th and the 28th of November, one of the exercises was to assume the role of one of the actors described above, and to experience the building being this person. As a french painter, the Centro was experienced from the outside as a big, black fortress surrounded by a nice vegetation. Some architectural elements play with the idea of the fortress, or even an ocean liner:

– the deep, dark hole created by the underground parking that you could imagine filled with water
– the Centro-entrance has been built of grate: it could be a drawbridge
– the structure supporting the net that is surrounding the whole building looks like an array of pylons, or an invisible, additional wall. With this structure, the building looks even more massive.

The workshop has been animated by different moderators. The moderators were the architecture collectives Hiritik-At, for the first day, and Ph-Positivo (Ph+) followed by M-etxea on the second day of the workshop. Hiritik-At insisted already at the beginning of the workshop on the fact that knowledge sharing should play a bigger role in architecture. The architect is a consultant and architecture has the responsability not only to build, but also to harmonize the society by proposing alternative spaces and collaborative thinking processes. In this sense, the workshop itself had to be collaborative.

Other workshop members presented their work besides the presentations of the work of Hiritik-At, Ph+ and M-etxea. These presentations were for some of them planned but also happened informally on several occasions during the workshop – MID-Estudio among others also presented their projects. Individual group members were also very familiar with the history of the place: Natxo Barbarena, an architect from Huarte, has been part of the city council at the time of the construction of the Centro. He described the surroundings and explained the urbanistic intentions of the city of Huarte for the area. Natxo showed us the ancient path that connects Huarte with Pamplona. The Centro is the first building of Huarte that you see when you come from Pamplona. It stands exactly at the crossing of both roads – the new and the old one. The groundfloor was planned differently: the plans changed during the construction phase and the generous entrance situation ended in a strangely shaped corridor. A second entrance was made because the city planned a new housing area on the back side of the Centro. They insisted to change the initial plans and build this entrance, but it remains most of the time closed, and the corridor-effect in the inside (left picture) doesn’t work.

The big thematic of the workshop was to organize the working groups/actors and the planning process in order to bring concrete solutions for the CACH at the end of this four days-workshop. Because the workshop has been planned with the idea to activate and structure some working group(s) that could eventually continue their researchs and plannings during the time of the residency. We started already the first day with Hiritik-At to think about the organization of such a process and represented it during the whole time of the workshop in different diagramms and drawings with the other collectives – Orekari Estudio, Ph+ and M-etxea.